vóór 23.00 uur besteld, de volgende werkdag verzonden

Modehuis Celine verkoopt gekopieerde Marokkaanse slippers voor bijna 900 euro

Modehuis Celine verkoopt gekopieerde Marokkaanse slippers voor bijna 900 euro

June 03, 2020 1 min read

Foto: Shutterstock

Het Franse modehuis Celine heeft voor de aankomende zomer nieuwe zomerschoenen laten ontwerpen door Hedi Slimane. Alleen... ze zijn een exacte kopie van de traditionele Marokkaanse, leren slippers, bekend als babouches of Balgha. Verkoopprijs? Tussen de 520 en 900 euro. En dat terwijl de traditionele babouches voor een paar euro al te krijgen zijn in Marokko.

De slippers kregen bij het modehuis ook gewoon de naam babouche mee, zijn verkrijgbaar in meerdere tinten en printen en voor mannen en vrouwen. De prijs? Die schommelt tussen de 520 en 900 euro per paar.

Celine heeft zich daarom volgens sommigen schuldig gemaakt aan culturele toe-eigening. Boutaïna Azzabi, een producer uit Nederland, riep de hashtag #mybaboucheisnotceline in het leven. Zij vindt het oneerlijk dat de gekopieerde stijl voor zo een hoge prijs wordt verkocht, zonder dat de echte ambachtslieden in het land van herkomst er ooit iets van zullen zien. Met de hashtag wil ze mensen stimuleren om foto’s te delen van hun traditionele babouches die vaak maar voor een paar euro gekocht zijn.

“Al jaren laten beroemde modehuizen zich inspireren door de Marokkaanse en Noord-Afrikaanse cultuur. Hoewel het zinvol is om inspiratie op te doen, is het oneerlijk dat de lokale bevolking, die moeite heeft om tradities levend te houden, er niets voor terugkrijgt. Geen van de inkomsten en PR opbrengsten gaat naar autochtone Marokkaanse ambachtslieden en ontwerpers. Kom op voor onze lokale ambachtslieden - laten we onze tradities niet laten stelen”, schrijft ze bij de foto van haar eigen voeten in een eigen paar babouches.


Leave a comment

Comments will be approved before showing up.