Sinds 2004 bestaat er een Europees verbod op het doen van dierproeven voor de cosmetica industrie. Echter zegt dit verder niets of er wel of geen dierlijke ingredienten in cosmetica producten zitten verwerkt. Het dierenrijk is al sinds jaar en dag een grote bron van stoffen voor de cosmetische industrie. Zo zit er in de meeste lippenstiften gewoon schapenvet, in parfum bevergeil (Uhuh, ja het heet echt bevergeil!) en in gezichtscremes varkenshuid.
Hieronder een lijstje met bekende en minder bekende stoffen die een dierlijke oorsprong hebben, die in niet-vegan cosmetica kan zitten :
Deze chemische, wasachtige olie komt uit de schedels van potvissen. Er zijn echter ook plantaardige herkomsten. Het is een olie die je eigen lichaam ook aanmaakt, maar naarmate je ouder afneemt.
Je vindt deze stof vaak in crèmes, zalven, shampoos en kaarsen om producten meer consistentie en waterafstotende eigenschappen te geven.
Deze chemische stof is een witte, wasachtige zuur en wordt afgeleid uit dierlijk vet van varkens, schapen en koeien en zit vaak verwerkt in shampoos, conditioners, zeep, deodorant, haarspray, gezichtsreinigers, deodorant en smeermiddelen. Ook hiervan bestaan plantaardige bronnen. Deze wordt gebruikt omdat het goed werkt als emulgator, geeft stevigheid aan het product en het mengt goed met water. Volgens de PETA wordt stearinezuur in de VS ook gewonnen uit geëuthaniseerde honden. Producten uit de VS mogen gewoon in de Nederlandse schappen liggen. Het kan dus zijn dat je je insmeert met hondenvet.
Deze olie wordt gehaald uit de haaienleverolie! JA, de olie uit de lever van haaien! Het wordt oa gebruikt in vocht inbrengende crèmes en haarverf. Het reguleert de huid en herstelt weefsel doordat het anti-oxiderende en cholesterol-regulerende eigenschappen zou hebben.
Tegenwoordig wordt het ook gehaald uit suikerriet en olijven
Deze chemische stof is de onverzadigde vetzuur versie van Stearinezuur (die is verzadigd) wordt gehaald uit dierlijk vet en wordt gebruikt in vloeibare zepen, gewone zeep, crèmes, lippenstift en nagellak
Is ook een dierlijk vet dat wordt gebruikt in cosmetica, mondwater, zeep, smeermiddelen en zalven. Het wordt gezien als een sterke vochtinbrenger omdat het ook een wateraantrekkende werking heeft. Tegenwoordig zijn hier ook plantaardige bronnen voor.
Vettige stof die door sommige soorten bijen wordt geproduceerd om hun honingraten mee op te bouwen. Omdat het een hoog smeltpunt heeft, is het ideal om producten stevigheid te geven. Gebruikt in cremes, mascara, lippenstift, lippenbalsem, handcreme.
De plantaardige versie van bijenwas is bijvoorbeeld sojawas of zonnebloemwas.
Lijkt op stearinezuur en wordt ook gemaakt van dierlijk vet. In Duitsland wordt het vet van herten veel gebruikt in bodycremes. Talg uit schapenvet zit vaak in lipsticks.
Karmijnzuur is een rood pigment die gemaakt wordt van Cochinelleluizen (de vrouwelijke luizen). Duizenden insecten worden geplet en vermalen end at zorgt voor de rode kleur in de meeste lipsticks, lipgloss, nagellak en oogschaduw. Zelfs in roze cremes of douchegels zit het… Gekker nog, je eet het wanneer je rode M&M’s, winegums of roze koeken eet…
De lijst van dierlijke ingrediënten in cosmetica is ontzettend lang, dus we zullen vast nog een keer een lijst voor je maken. Gelukkig hoef je je in onze shopgeen zorgen te maken over de ingrediëntenlijst, want die is volledig vegan!
Comments will be approved before showing up.