vóór 23.00 uur besteld, de volgende werkdag verzonden

Veganisten nemen de beautywereld over. En dat werd tijd!

Veganisten nemen de beautywereld over. En dat werd tijd!

May 19, 2020 3 min read

Eén scrol door je Instagram-feed en je komt ongetwijfeld mensen tegen die veganistisch eten aanprijzen. Door te laten zien dat je niets mist bij het weglaten van dierlijke ingrediënten in de keuken, zie je recepten en menu’s die misschien wel voedzamer zijn dan je normale voedingspatroon. Mensen zijn bewuster dan ooit op het gebied van vegan producten. Tijd deze levensstijl door te trekken tot in de badkamer.

Veganistisch eten bestaat al eeuwen maar de trend voor vegan beauty komt de laatste tijd steeds meer op. Mensen denken veel meer na over wat ze in en op hun lichaam stoppen. Het is ontzettend mooi dat we in relatie tot de wereld om ons heen bewuster leven: het milieu, de dieren, wat de verontreinigende stoffen voor gevolgen met zich meebrengt. In deze tijd is 'veganistische huidverzorging' in veel opzichten niet alleen meer voor veganisten.

Wat is vegan beauty?

Net als veganistisch eten, worden veganistische schoonheidsproducten geproduceerd zonder ingrediënten van dieren of insecten. Als gevolg hiervan draait vegan beauty om een ​​mengsel van natuurlijke en synthetisch afgeleide ingrediënten. Maar hoewel veel mensen denken dat veganistisch automatisch betekent zonder wreedheid, is dat niet waar. Wanneer een merk claimt dat een product veganistisch is, betekent dat niet automatisch dat het niet op dieren is getest en omgekeerd. Dus als je op zoek bent naar een veganistisch merk om redenen die verband houden met ethiek en dierenrechten, is het belangrijk om er een te zoeken met een 'dierproefvrij'-certificering of claim.

 

Hoe is vegan beauty ontstaan?
Waar sommige merken zoals INIKA en Sampure al meer dan tien jaar geleden aan boord van de veganistische product trein stapten, merken anderen nu pas de relevantie en vraag op.

Steeds meer merken kiezen ervoor om uitsluitend veganistische ingrediënten te gebruiken of producten als veganistisch te laten certificeren. Ze worden creatiever om coolere, slimmere en betere veganistische producten te leveren – waarmee het vertrouwen van de consument wordt gewonnen en waardoor het woord ‘vegan’ echt van dat geiten-wollen-sokken imago afstapt…

  

Maar… Zijn veganistische schoonheidsproducten wel effectief en goed voor je huid?

Vegan cosmetica bevat "natuurlijke" ingrediënten en formules waar geen chemicaliën of ingrediënten zijn gebruikt die schadelijk zijn voor de huid. Daarom is het veiliger, niet irriterend en geweldig voor de gevoelige huid - een win-win voor iedereen.

Ook voor het lichaam is het beter over te stappen op vegan. Het lichaam absorbeert tot 60 procent van de producten die we op onze huid aanbrengen, iets om bij stil te staan.

Hoewel veel mensen denken dat veganistische huidverzorgingsformules niet zo effectief en functioneel zijn als die met chemicaliën beladen formules, is dat gewoon niet het geval. De nare stoffen die bij gewone producten gebruikt worden zijn vaak vulstoffen en synthetische stoffen. Je kunt het vergelijken met bewerkt voedsel. Hoe minder bewerkt, des te beter voor je lijf.  

Waar moet je op letten bij het creëren van een vegan beautyroutine?
Lees de ingrediëntenlijst zorgvuldig! Net als bij eten, is de beste manier om ervoor te zorgen dat je bij het selecteren van producten alle etiketten leest. Bij het onderzoeken van producten kun je beginnen met uit de buurt blijven van cosmetica die karmijn, lanoline of bijenwas bevatten, omdat dit dierlijke (en insecten) bijproducten zijn. Ook is het goed te weten dat in Europa alleen producten die dierproefvrij zijn worden toegestaan.

Wat is de toekomst voor vegan beauty?
De meeste veganistische merken hopen dat ze, door meer veganistische producten ter wereld te introduceren, de vraag van de consument kunnen helpen verschuiven en op alle fronten tot een groenere toekomst kunnen leiden. En het gebeurt al: Uit een WGSN-rapport van 2018 bleek dat 29% van de Amerikaanse consumenten van 18-21 jaar beweert dat het woord "veganistisch" op producten ze meer aantrekkelijk maakt te kopen. En volgens het blad BusinessWire wordt de omzet voor vegan beauty in 2025 gewaardeerd op $ 20,8 miljard. Dus, vegan beauty is geen trend te noemen meer, maar een wereldwijd sociaal fenomeen.

 

 


Leave a comment

Comments will be approved before showing up.